woensdag 20 juni 2012

Onderhoud cv-ketel versloft door crisis

Huizenbezitter nemen zonder dat ze het beseffen grote risico's wanneer ze het onderhoud van hun cv-ketel niet laten doen of zelf uitvoeren. Dat zegt Consument en Veiligheid. Volgens de installatiebranche is dit in toenemende mate het geval. Jaarlijks sterven acht mensen aan koolmonoxidevergiftiging. Dat kunnen er meer worden als een groeiend aantal huiseigenaren afziet van onderhoud. 

Naast sterfgevallen worden gemiddeld ook 130 mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege koolmonoxidevergiftiging. Vele honderden eindigen op de eerste hulp. Een belangrijke oorzaak van dit reukloze en onzichtbare gevaar zijn cv-ketels die slecht zijn geïnstalleerd of onderhouden.
"daarom adviseren we zeker nu aan het begin van het stookseizoen iedereen een onderhoudscontract te nemen", zegt Cees Meijer van Consument en Veiligheid. "Ga vooral niet zelf sleutelen. Daarvoor zijn cv-installaties en cv-ketels in Hoofddorp veel te ingewikkeld. Dat moet je aan een professional overlaten."

Gevaarlijk
De installateurs zelf merken dat een groeiend aantal mensen hen niet nodig denkt te hebben. Ze zien volgens brancheorganisatie Uneto-VNI vaker af van de jaarlijkse inspectie nu de huishoudportemonnee te lijden heeft onder de economische crisis." Zeker bij oudere ketels kan dat voor gevaarlijke situaties zorgen", zegt Dick Reijman van Uneto-VNI. En die oude ketels blijven volgens de technische groothandel Imbema Van Vugt nu langer in gebruik. Aan de orders ziet het bedrijf dan mensen eerder voor reparaties kiezen. Dat heeft ook weer een negatief effect op de veiligheid, stelt Alexander Bloemers. "Hier moet het allemaal vooral goedkoop. Daar hoef je in bijvoorbeeld Duitsland niet mee aan te komen."


Bron: Telegraaf.